WAT IS EEN RIJTHEORIE-TEST?

WAT IS EEN RIJTHEORIE-TEST?

De theorie-test is bedoeld om uw kennis van rijvaardigheid en regels te testen. U moet het halen voordat u uw praktische test kunt afleggen.

Het examen bestaat uit twee delen. De eerste is een reeks meerkeuzevragen over regels en voorschriften voor autorijden. De tweede is gevaarherkenning die uw vermogen test om gevaren op de weg te herkennen en erop te reageren.

De DVSA suggereert dat u ten minste 20 uur studie en herziening moet voltooien voordat u de theorie-test aflegt. Geldt ook voor motor theorie oefenen.

Meerkeuzetest

Deze theorie-test bevat 50 meerkeuzevragen die willekeurig zijn gekozen uit een bank van meer dan 1000. Je moet er minstens 43 correct hebben om te slagen.

Je hebt 57 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Aan het eind moet er tijd over zijn om je antwoorden te controleren. U kunt ook vragen markeren om er later op terug te komen. Je kunt online gaan om verkeersborden leren.

 

Gevaarherkenningstest

De gevaarherkenningstest bevat 14 videoclips van één minuut, gefilmd vanuit het oogpunt van de bestuurder. In elke video zit een gevaar dat je moet herkennen, en een video bevat twee gevaren.

Dit examen test uw vermogen om een zich ontwikkelend gevaar te herkennen dat de bestuurder ertoe brengt actie te ondernemen. Dit kan een voetganger zijn die op de weg stapt of een auto die over uw rijstrook rijdt. Je klikt wanneer je het gevaar voor het eerst ziet en hoe eerder je klikt, hoe meer punten je krijgt, tot een maximum van vijf punten per gevaar.

Maar je kunt niet zomaar willekeurig klikken – de software is zo ontworpen dat je geen punten krijgt als je te veel of herhaaldelijk klikt in de video. Er zijn 75 punten beschikbaar en je hebt minimaal 44 punten nodig om te slagen. Je krijgt een oefenclip voordat de test begint en een aftelling van tien seconden voor elke clip.